Centrul de Studii al Fundației Dacica

Workshop de arheologie interdisciplinară – 2022

By

Workshop de arheologie interdisciplinară

05-11/09/2022

Centrul de Cercetare Istorică, Arheologică și de Patrimoniu din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești vă invită să luați parte la Workshop-ul de Arheologie Interdisciplinară, care va avea loc în perioada 5-11 septembrie 2022 la Centrul de Studii al Fundației Dacica (Pensiunea Dacica), comuna Boșorod, sat Alun, jud. Hunedoara. Masa și cazarea sunt asigurate de către organizatori!
Workshop-ul se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor la istorie și arheologie. Selecția se face pe baza unei scrisori de intenție și a unui CV. Cei interesați se pot înscrie la adresa de email constantin.barbulescu@upit.ro, până la data de 15 august 2022.

WORKSHOP DE ARHEOLOGIE INTERDISCIPLINARĂ
5-11 septembrie 2022

PROGRAM

5 septembrie 2022

– 12.00- 17.00 sosirea participanților
– 18.00 deschiderea
– 6 – 9 septembrie 2022 cursuri susținute de:
– Prof. dr. emerit Karl Strobel (Universitatea din Klagenfurt)
– c.s. I dr. habil Sorin Cociș (Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Cluj-Napoca)
– c.s. I dr. habil Aurel Rustoiu (Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Cluj-Napoca)
– dr. Iosif Vasile Ferencz (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva)
– dr. Horea Pop (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)
– dr. Ana Hamat (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța)
– dr. Aurora Pețan (Universitatea de Vest Timișoara/Centrul de Studii al Fundației Dacica)
– asist. drd. Ovidiu Udrescu (Ingineria materialelor, Universitatea din Pitești)
– c.s. II dr. Vlad Andrei Lăzărescu (Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Cluj-Napoca)
– conf. dr. Constantin Augustus Bărbulescu (Facultatea de Istorie, Universitatea din Pitești)
– prof. dr. Cristian Curcă (UMF Carol Davila Bucuresti/ cercetător Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici)
– c.s I dr. Ion Tiseanu (Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației)
conf. univ. dr. Maria Mernea (Dep. Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică, Universitatea București)
– medic drd. Mihai Sabin Scarlat (Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici)

9 – 10 septembrie

– Excursii tematice la Cetățile Dacice din Munții Șureanu

11 septembrie

– Închiderea lucrărilor
– Plecarea participanților

Școala non-formală – 2022

By

Școala non-formală de arheologie interdisciplinară

02-06/05/2022

În perioada 02-06 mai 2022, Universitatea de Vest, din Timișoara în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează: Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara.
Partenerii și-au propus să deruleze un program educațional extracuricular, adresat studenților din anii 1,2 și 3 ai ciclului de licență, precum și studenților masteranzi. Scopul programului este acela de a crește gradul de pregătire al studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT interesați de studiul istoriei vechi și a arheologiei.
Activitățile se vor desfășura în peisajul istoric al Munților Șureanu, în apropierea Cetății dacice de la Piatra Roșie și vor urmări o serie de obiective precise:
1. Creșterea gradului de interes al studenților privind documentarea în biblioteci prin prezentarea unor prelegeri;
2. Creșterea gradului de interes al studenților privind cercetarea arheologică prin prezentarea unor prelegeri prin care este detaliată activitatea arheologului, de la proiectarea cercetării, până la popularizarea rezultatelor către mediul științific și publicul larg (rapoarte, comunicări, note arheologice, studii și articole, expoziții muzeale, filme documentare, conferințe etc.);
3. Creșterea gradului de interes al studenților privind activitatea de cercetare prin prezentarea unor metode prin care pot să fie alese temele de cercetare (inclusiv pentru licențe, disertații pentru master sau doctorat);
4. Creșterea gradului de cunoștințe aplicate al studenților, cu privire la civilizația dacică, în zona capitalei regatului dac, prin prelegeri cu privire la modul de viață al dacilor, monumentele cele mai importante și prin vizite de studiu, la principalele obiective;
În perioada 7-8 mai 2022, evenimentul va îmbrăca forma unei Mese rotunde la care vor participa specialiști din diverse domenii (fizică, chimie, geografie, biologie etc.), alături de arheologi și istorici, având ca obiect cercetarea interdisciplinară a patrimoniului cultural mobil și imobil

ȘCOALA NON-FORMALĂ DE ARHEOLOGIE INTERDISCIPLINARĂ DIN VALEA ALUNULUI, JUD. HUNEDOARA

PROGRAM

Luni, 2 mai 2022

– Sosirea participanților

– Masa de prânz

Prezentări:

– Dr. Aurora Pețan, Zona capitalei Regatului Dac
– Conf. Univ dr. Dorel Micle, De pe teren în laborator: activitatea creativă a arheologului în lumea post-modernă
– C.S.II dr. Iosif Vasile Ferencz, ,,Școala generalilor” la curtea regilor Macedoniei

– Cina

Marți, 3 mai 2022

– Micul Dejun

– Excursie la cetatea dacică Alun -,,Piatra Roșie”

– Masa de prânz

Prezentarea unor șantiere arheologice

– C.S. II dr. Iosif Vasile Ferencz, Conf. Univ. dr. Dorel Micle, Șantierul arheologic Ardeu-,,Cetățuie”
– Conf. Univ. dr. Dorel Micle, Asist. Univ. dr. Andrei Stavilă, Șantierul arheologic Unip-,,Cetățuica”
– Lect. Dr. Simona Regep, Șantierul arheologic Tibiscum

– Cina

Miercuri, 4 mai 2022

– Micul dejun

– Deschiderea oficială

Invitați: Liliana Țolaș – manager Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Alin Țambă – vicepreședinte Consiliul Județean Hunedoara

– Masa de prânz

– Excursie documentară la Grădiștea Muncelului (antica Sarmizegetusa Regia) și la cetatea dacică de la Costești

Joi, 5 mai 2022

– Micul dejun

Prezentări tematice:

– Dr. Marius Barbu, Tehnici arhaice de confecționare a uneltelor în pre- și proto-istorie
– Emanuel Bezeriță: Cum se confecționau armele dacilor?

– Masa de prânz

Prezentări:

– C.S. II dr. Iosif Vasile Ferencz, Ce este o cetate dacică?
– Dr. Aurora Pețan, Cetatea Dacică de la Piatra Roșie – studiu de caz
– Dr. Aurora Pețan, Introducere în arheologia arhivelor
– Arhg. spec. Rogozea Octavian, Habitat uman și peisaj natural. Studiu de caz: Pârâul Apa Mare din Câmpia Înaltă a Vingăi

Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara a adus în zona cetăților dacice studenții Universității de Vest din Timișoara care se pregătesc să devină arheologi. Organizatorii au pregătit pentru tinerii participanți o serie de prelegeri menite să-i introducă în atmosfera locului și a evenimentului.
Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara a ales pentru debutul întâlnirii un subiect având în centru școala, importanța școlii, și formarea individuală a studenților de ieri, de azi și de mâine. Pretextul a fost oferit de o incursiune în ambientul curții regelui Macedoniei Filip al doilea cu titlul: ,,Școala generalilor” la curtea regilor Macedoniei.
Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica, gazda evenimentului a prezentat specificul zonei și a principalelor obiective arheologice și istorice din întreaga Zonă a capitalei Regatului Dac.
În încheierea sesiunii de prezentări, în prima seară sub genericul: Tehnici arhaice de confecționare a uneltelor în pre- și proto-istorie, dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a introdus publicul universitar într-un alt domeniu fascinant: arheologia experimentală. Prezentarea a avut două componente, vizând pregătirea teoretică și cea practică. Cea de a doua a avut rolul de a consolida competențele într-un domeniu mai puțin abordat în școala tradițională.
Cea de a doua zi a Școlii non-formale de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara, a debutat cu o drumeție la Cetatea de pe vârful Piatra Roșie. De puțin timp, monumentul a fost preluat în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara, care a asigurat paza permanentă a obiectivului.
Cetatea Piatra Roșie a fost inclusă, alături de alte cinci ansambluri de acest fel pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Ghidajul a fost asigurat de către Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica, și de Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Studenții Universității de Vest au avut prilejul să experimenteze un prim contact cu o cetate dacică, descoperind rând pe rând structurile componente, tehnicile de construcție specifice ansamblurilor din Munții Șureanu.
La întoarcerea din drumeția de studiu, studenții au făcut cunoștință cu Emanuel Bezeriță, cunoscut și ca fierarul dac – Komakiza, care și-a pregătit atelierul unde a prezentat aplicat modul în care confecționau dacii armele.
După masa de prânz, întorși în bibliotecă, a continuat seria de prelegeri. Au fost prezentate cele două șantiere-școală organizate în colaborare de Universitatea de Vest și de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, la Ardeu, în județul Hunedoara și la Unip, în județul Timiș.
Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara a urmat Miercuri și Joi activitățile programate. A fost vizitată cetatea cea mare de pe Grădiștea Muncelului, monument înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO și aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Ghidajul a fost asigurat de Dr. Aurora Pețan și de Dr. Iosif Vasile Ferencz.
După masa de prânz, biblioteca Fundației Dacica. Dr. Aurora Pețan a prezentat un subiect fascinant invitând publicul la o călătorie în timp, explorând un domeniu mai puțin cunoscut: Arheologia Arhivelor. Studiul de caz prezentat a pus în evidență documentarea primelor săpături de la Gradiștea Muncelului, pe parcursul secolelor XVIII și XIX.
Dr. I. V. Ferencz de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a dat răspuns la această întrebare a supus atenției un subiect vizând o problemă cu implicații terminologice, conceptuale și metodologice. Pornind de la întrebarea: Putem vorbi de cetăți sau castele la daci?
Poate că cea mai așteptată activitate a zilei a fost o aplicație practică în care fierarul Komakiza (dl. Emanuel Bezeriță) a fost în centrul atenției. Studenții au putut să urmărească modul în care se realizează un cuțit curb, așa-numita SICA dacică. Activitatea a reprezentat și un bun prilej pentru discuții, întrebări și răspunsuri cu privire la arta și tehnica războiului la daci, cu exemplificarea armelor specifice. Colecția de arme dar și experimentarea tehnicilor de luptă corp la corp au reprezentat punctul culminant al serii.

Limbă și cultură – ediția IV – 2021

By

Limbă și cultură, istorie și civilizație în și prin timp - ediția IV

Redescoperind Sarmizegetusa Regia și cetățile dacice din masivul Șureanu

24-28/11/2021

Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a organizat, în perioada 24-28 noiembrie 2021 seria de activități extracuriculare studențești Limbă și cultură, istorie și civilizație în și prin timp, ediția IV – Redescoperind Sarmizegetusa Regia și cetățile dacice din masivul Șureanu.
Muțumim gazdelor noastre: dr. Aurora Pețan și Fundația Dacica!
În cadrul proiectului au avut loc vizite și prezentări despre cetățile și ruinele de la Piatra Roșie, Sarmizegetusa Regia, Fețele Albe, Blidaru, Costești-Cetățuie, Peștera Cioclovina, troianul de la Cioclovina-Ponorici. Au participat studenți, masteranzi și doctoranzi ai specializării Istorie.

Atelierele Dacica – 1

By

Atelierele Dacica - ediția I

Geo-științe aplicate în cercetarea arheologică

Instrumente teoretice și practice de caracterizare a unui sit

10-12/04/2016

CENTRUL DE STUDII AL FUNDAȚIEI DACICA VĂ INVITĂ LA ATELIERELE DACICA
EDIȚIA I

GEO-ȘTIINȚE APLICATE ÎN CERCETAREA ARHEOLOGICĂ.
INSTRUMENTE TEORETICE ȘIPRACTICE DE CARACTERIZARE GEOLOGICĂ A UNUI SIT

Lector: dr. geol. Valentina Cetean, Institutul Geologic al României, București

Programul atelierului include cursuri, aplicații practice și deplasări în teren. Cursurile se vor axa pe metodologii de investigare geologică aplicabile în domeniul arheologiei, uneltele geologului profesionist sau ale celui interesat de aceste informații în cercetarea în teren sau în cea preliminară, principalele tipuri de roci, diferite metode de identificare a caracteristicilor vizuale, tehnici de analiză instrumentală pentru determinarea proprietăților fizice ale rocilor.
Având ca țintă finală dobândirea unor cunoștințe mai detaliate privind utilizarea pietrei în construcții (ca fundament, ca elemente de zidărie, pavaje exterioare sau finisaje), dar și la confecționarea unor artefacte, se vor aduce în discuție caracteristici cum sunt durabilitatea și comportamentul la intemperii, lucrabilitatea unei roci si modul în care acestea influențează tehnicile constructive.
Aplicațiile în teren se vor desfășura în zona cu calcare de la Grădiștea de Munte (Dealul Dosul Vârtoapelor – Cornu Pietrei) și în carierea de andezit Pietroasa-Deva. Vom face și o vizită la Marmosim-Simeria, pentru a vedea tehnicile moderne de prelucrare a pietrei.
Toate cheltuielile sunt suportate de organizatori, în colaborare cu Pensiunea Dacica (mai puțin transportul participanților până la sediul Centrului).
Locuri disponibile: 10.
Grup țintă: studenți, absolvenți și cercetători din domeniul arheologiei, istoriei, arhitecturii și domenii conexe.

Înscrierile se fac prin trimiterea unui CV și a unei scrisori de intenție până la data de 8 aprilie la email centrul@dacica.ro.
Vă așteptăm cu drag!