Școala non-formală de arheologie interdisciplinară

02-06/05/2022

În perioada 02-06 mai 2022, Universitatea de Vest, din Timișoara în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează: Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara.
Partenerii și-au propus să deruleze un program educațional extracuricular, adresat studenților din anii 1,2 și 3 ai ciclului de licență, precum și studenților masteranzi. Scopul programului este acela de a crește gradul de pregătire al studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT interesați de studiul istoriei vechi și a arheologiei.
Activitățile se vor desfășura în peisajul istoric al Munților Șureanu, în apropierea Cetății dacice de la Piatra Roșie și vor urmări o serie de obiective precise:
1. Creșterea gradului de interes al studenților privind documentarea în biblioteci prin prezentarea unor prelegeri;
2. Creșterea gradului de interes al studenților privind cercetarea arheologică prin prezentarea unor prelegeri prin care este detaliată activitatea arheologului, de la proiectarea cercetării, până la popularizarea rezultatelor către mediul științific și publicul larg (rapoarte, comunicări, note arheologice, studii și articole, expoziții muzeale, filme documentare, conferințe etc.);
3. Creșterea gradului de interes al studenților privind activitatea de cercetare prin prezentarea unor metode prin care pot să fie alese temele de cercetare (inclusiv pentru licențe, disertații pentru master sau doctorat);
4. Creșterea gradului de cunoștințe aplicate al studenților, cu privire la civilizația dacică, în zona capitalei regatului dac, prin prelegeri cu privire la modul de viață al dacilor, monumentele cele mai importante și prin vizite de studiu, la principalele obiective;
În perioada 7-8 mai 2022, evenimentul va îmbrăca forma unei Mese rotunde la care vor participa specialiști din diverse domenii (fizică, chimie, geografie, biologie etc.), alături de arheologi și istorici, având ca obiect cercetarea interdisciplinară a patrimoniului cultural mobil și imobil

ȘCOALA NON-FORMALĂ DE ARHEOLOGIE INTERDISCIPLINARĂ DIN VALEA ALUNULUI, JUD. HUNEDOARA

PROGRAM

Luni, 2 mai 2022

– Sosirea participanților

– Masa de prânz

Prezentări:

– Dr. Aurora Pețan, Zona capitalei Regatului Dac
– Conf. Univ dr. Dorel Micle, De pe teren în laborator: activitatea creativă a arheologului în lumea post-modernă
– C.S.II dr. Iosif Vasile Ferencz, ,,Școala generalilor” la curtea regilor Macedoniei

– Cina

Marți, 3 mai 2022

– Micul Dejun

– Excursie la cetatea dacică Alun -,,Piatra Roșie”

– Masa de prânz

Prezentarea unor șantiere arheologice

– C.S. II dr. Iosif Vasile Ferencz, Conf. Univ. dr. Dorel Micle, Șantierul arheologic Ardeu-,,Cetățuie”
– Conf. Univ. dr. Dorel Micle, Asist. Univ. dr. Andrei Stavilă, Șantierul arheologic Unip-,,Cetățuica”
– Lect. Dr. Simona Regep, Șantierul arheologic Tibiscum

– Cina

Miercuri, 4 mai 2022

– Micul dejun

– Deschiderea oficială

Invitați: Liliana Țolaș – manager Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Alin Țambă – vicepreședinte Consiliul Județean Hunedoara

– Masa de prânz

– Excursie documentară la Grădiștea Muncelului (antica Sarmizegetusa Regia) și la cetatea dacică de la Costești

Joi, 5 mai 2022

– Micul dejun

Prezentări tematice:

– Dr. Marius Barbu, Tehnici arhaice de confecționare a uneltelor în pre- și proto-istorie
– Emanuel Bezeriță: Cum se confecționau armele dacilor?

– Masa de prânz

Prezentări:

– C.S. II dr. Iosif Vasile Ferencz, Ce este o cetate dacică?
– Dr. Aurora Pețan, Cetatea Dacică de la Piatra Roșie – studiu de caz
– Dr. Aurora Pețan, Introducere în arheologia arhivelor
– Arhg. spec. Rogozea Octavian, Habitat uman și peisaj natural. Studiu de caz: Pârâul Apa Mare din Câmpia Înaltă a Vingăi

Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara a adus în zona cetăților dacice studenții Universității de Vest din Timișoara care se pregătesc să devină arheologi. Organizatorii au pregătit pentru tinerii participanți o serie de prelegeri menite să-i introducă în atmosfera locului și a evenimentului.
Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara a ales pentru debutul întâlnirii un subiect având în centru școala, importanța școlii, și formarea individuală a studenților de ieri, de azi și de mâine. Pretextul a fost oferit de o incursiune în ambientul curții regelui Macedoniei Filip al doilea cu titlul: ,,Școala generalilor” la curtea regilor Macedoniei.
Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica, gazda evenimentului a prezentat specificul zonei și a principalelor obiective arheologice și istorice din întreaga Zonă a capitalei Regatului Dac.
În încheierea sesiunii de prezentări, în prima seară sub genericul: Tehnici arhaice de confecționare a uneltelor în pre- și proto-istorie, dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a introdus publicul universitar într-un alt domeniu fascinant: arheologia experimentală. Prezentarea a avut două componente, vizând pregătirea teoretică și cea practică. Cea de a doua a avut rolul de a consolida competențele într-un domeniu mai puțin abordat în școala tradițională.
Cea de a doua zi a Școlii non-formale de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara, a debutat cu o drumeție la Cetatea de pe vârful Piatra Roșie. De puțin timp, monumentul a fost preluat în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara, care a asigurat paza permanentă a obiectivului.
Cetatea Piatra Roșie a fost inclusă, alături de alte cinci ansambluri de acest fel pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Ghidajul a fost asigurat de către Dr. Aurora Pețan, reprezentând Fundația Dacica, și de Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și profesor asociat în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Studenții Universității de Vest au avut prilejul să experimenteze un prim contact cu o cetate dacică, descoperind rând pe rând structurile componente, tehnicile de construcție specifice ansamblurilor din Munții Șureanu.
La întoarcerea din drumeția de studiu, studenții au făcut cunoștință cu Emanuel Bezeriță, cunoscut și ca fierarul dac – Komakiza, care și-a pregătit atelierul unde a prezentat aplicat modul în care confecționau dacii armele.
După masa de prânz, întorși în bibliotecă, a continuat seria de prelegeri. Au fost prezentate cele două șantiere-școală organizate în colaborare de Universitatea de Vest și de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, la Ardeu, în județul Hunedoara și la Unip, în județul Timiș.
Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului, jud. Hunedoara a urmat Miercuri și Joi activitățile programate. A fost vizitată cetatea cea mare de pe Grădiștea Muncelului, monument înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO și aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Ghidajul a fost asigurat de Dr. Aurora Pețan și de Dr. Iosif Vasile Ferencz.
După masa de prânz, biblioteca Fundației Dacica. Dr. Aurora Pețan a prezentat un subiect fascinant invitând publicul la o călătorie în timp, explorând un domeniu mai puțin cunoscut: Arheologia Arhivelor. Studiul de caz prezentat a pus în evidență documentarea primelor săpături de la Gradiștea Muncelului, pe parcursul secolelor XVIII și XIX.
Dr. I. V. Ferencz de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a dat răspuns la această întrebare a supus atenției un subiect vizând o problemă cu implicații terminologice, conceptuale și metodologice. Pornind de la întrebarea: Putem vorbi de cetăți sau castele la daci?
Poate că cea mai așteptată activitate a zilei a fost o aplicație practică în care fierarul Komakiza (dl. Emanuel Bezeriță) a fost în centrul atenției. Studenții au putut să urmărească modul în care se realizează un cuțit curb, așa-numita SICA dacică. Activitatea a reprezentat și un bun prilej pentru discuții, întrebări și răspunsuri cu privire la arta și tehnica războiului la daci, cu exemplificarea armelor specifice. Colecția de arme dar și experimentarea tehnicilor de luptă corp la corp au reprezentat punctul culminant al serii.