CENTRUL DE STUDII AL FUNDAȚIEI DACICA VĂ INVITĂ LA ATELIERELE DACICA
EDIȚIA I
GEO-ȘTIINȚE APLICATE ÎN CERCETAREA ARHEOLOGICĂ.
INSTRUMENTE TEORETICE ȘIPRACTICE DE CARACTERIZARE GEOLOGICĂ A UNUI SIT
Lector: dr. geol. Valentina Cetean, Institutul Geologic al României, București
Programul atelierului include cursuri, aplicații practice și deplasări în teren. Cursurile se vor axa pe metodologii de investigare geologică aplicabile în domeniul arheologiei, uneltele geologului profesionist sau ale celui interesat de aceste informații în cercetarea în teren sau în cea preliminară, principalele tipuri de roci, diferite metode de identificare a caracteristicilor vizuale, tehnici de analiză instrumentală pentru determinarea proprietăților fizice ale rocilor.
Având ca țintă finală dobândirea unor cunoștințe mai detaliate privind utilizarea pietrei în construcții (ca fundament, ca elemente de zidărie, pavaje exterioare sau finisaje), dar și la confecționarea unor artefacte, se vor aduce în discuție caracteristici cum sunt durabilitatea și comportamentul la intemperii, lucrabilitatea unei roci si modul în care acestea influențează tehnicile constructive.
Aplicațiile în teren se vor desfășura în zona cu calcare de la Grădiștea de Munte (Dealul Dosul Vârtoapelor – Cornu Pietrei) și în carierea de andezit Pietroasa-Deva. Vom face și o vizită la Marmosim-Simeria, pentru a vedea tehnicile moderne de prelucrare a pietrei.
Toate cheltuielile sunt suportate de organizatori, în colaborare cu Pensiunea Dacica (mai puțin transportul participanților până la sediul Centrului).
Locuri disponibile: 10.
Grup țintă: studenți, absolvenți și cercetători din domeniul arheologiei, istoriei, arhitecturii și domenii conexe.
Înscrierile se fac prin trimiterea unui CV și a unei scrisori de intenție până la data de 8 aprilie la email centrul@dacica.ro.
Vă așteptăm cu drag!