Conferințele Dacica - 12/2023

Conf. Dr. Constantin Augustus Bărbulescu

Date noi despre necropola dacică de la Ocnița-Buridava

28/03/2023

Conf. dr. Constantin Augustus BĂRBULESCU

Conf. dr. Constantin Augustus Bărbulescu este arheolog expert și decan al Facultății de Istorie a Universității din Pitești. Domeniul său de cercetare îl reprezintă civilizația geto-dacică în perioada clasică (aspecte de natură politică, rit și ritual funerar etc.).

Doctoratul său în istorie a avut ca temă Relații daco-romane la Dunărea de Jos în lumina cercetărilor arheologice (sec. I a. Chr. – I p. Chr.) și a fost coordonat de Prof. univ. dr. Mircea Babeș (Facultatea de Istorie, București). Este autor și Coordonator al mai multor volume și a publicat zeci de studii în domeniu. În ultimele două decenii a participat la campanii de cercetări arheologice în siturile de la Gârla Mare, Vlădila, Cioroiu Nou, Jidova, Corbii de Piatră, Negrași (brazda lui Novac de Nord), Cotmeana, Buridava, etc.

În perioada 2012-2015 a desfășurat cercetări arheologice preventive în așezarea civilă dacică și așezarea romană de la Ocnele Mari, iar din 2016 a redeschis cercetările arheologice sistematice la Buridava dacică, pe care le coordonează.

Date noi despre necropola dacică de la Ocnița-Buriava

Cercetările arheologice din situl dacic de la Ocnița, antica Buridava, au fost dublate recent de o serie de analize antropologice, pluridisciplinare, ale resturilor cinerare descoperite în acest sit. Rezultatele aduc noutăți importante și argumente incontestabile că la Ocnița a existat o mare necropolă dacică, cu morminte bogate.
Webinarul vine în completarea celui susținut în februarie 2022.