Proiectul privind investigațiile petrografice și mineralogice din zona cetății Piatra Roșie și arealele limitrofe, în care sunt consemnate fortificații și alte vestigii din perioada dacică, își propune, în primul rând, realizarea unei descrieri detaliate a tipurilor de roci care au constituit elementele dimensionate constructive sau umplutura și lianții utilizați la ridicarea fortificațiilor. În același timp, se urmărește realizarea unei descrieri geologice de detaliu a formațiunilor ce constituie fundamentul arealului în discuție.
Principalul scop al proiectului îl reprezintă caracterizarea cât mai completă a tipurilor de roci utilizate pentru obținerea elementelor dimensionate (blocuri, dale) pentru zidurile, drumul și elementele constructive din zona cetății Piatra Rosie. Identificarea locurilor probabile de extracție se dovedește a fi un demers nu tocmai facil, întrucat zona Măgurii Călanului, cunoscută cu certitudine până în prezent ca arie-sursă pentru piatra cetăților dacice din Munții Orăștiei, nu acoperă prin tipologie varietățile puse în evidență în ultimii doi ani la Piatra Roșie.
Foarte puțin cecretată din punct de vedere geologic de-a lungul timpului, zona Dealului Piatra Roșie necesită identificări corelate cu o bază topografică de acuratețe ridicată, care să poată fi utilizată de către specialiști în cercetările arheologice. Limitele tectonice și formațiunile geologice identificate în perioada 1948-1965 la scară regională și care au stat la baza construirii hărții 1:200.000 trebuie corelate cu informațiile actualizate de pe teren și detaliate la o scară utilă cercetărilor care se desfășoară în prezent și în viitorul apropiat. Insoțită de o descriere neexhaustivă, dar clară, a tipurilor petrografice ce pot fi întâlnite de arheologi sau turiști, o astfel de hartă și un mini-ghid geologic local pot constitui materiale utile pentru deplasările în zonă.