1
2
3
4
5
6
PREZENTARE   >   Proiecte
Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale
 
Echipa
Responsabil proiect
Dr. Aurora Pețan, Centrul de Studii al Fundației Dacica
 
Colaboratori
Arh. Marian Coman, Centrul de Studii al Fundației Dacica 
Mihai Stancu, România de Vis
 
Perioada
 
2012-2014
 
Prezentare

Studiul de față își propune o reexaminare a surselor literare și a datelor arheologice relative la Sarmizegetusa Regia în vremea lui Burebista pentru a chestiona funcționalitatea acesteia ca reședință regală. Opinia comună este aceea că Burebista nu și-a avut reședința pe Dealul Grădiștii, ci, fie a avut capitala politică în altă parte, fie a avut mai multe capitale, fie nu a avut deloc o capitală stabilă, în vremea sa Sarmizegetusa Regia reprezentând doar un centru religios. După unii istorici, capitala s-ar fi mutat pe Dealul Grădiștii abia după moartea lui Burebista sau nu s-ar fi mutat niciodată, acolo fiind construită doar o incintă de refugiu, cel mai probabil în vremea lui Decebal.

Reanalizarea surselor literare relevă modul în care informațiile au fost interpretate conform unor teze istorice pentru a demonstra continuitatea statului dac intracarpatic și pentru a răspunde rezultatelor arheologice defectuoase. O repunere în discuție a acestor informații era necesară.

O privire atentă asupra datelor arheologice, coroborate cu cele cartografice, demonstrează că, în ciuda opinie generale conform căreia incinta de la Sarmizegetusa Regia era una de refugiu, goală la interior, fără construcții monumentale, pe terasa I a Sarmizegetusei Regia a existat o construcție de mari dimensiuni, susceptibilă a fi reședința regală din vremea lui Burebista. O soluție definitivă nu o poate aduce decât reluarea săpăturilor arheologice pe terasa I (considerate încheiate în acest moment). 

»   Deplasări pentru documentare:  noiembrie, decembrie 2012; mai 2013

»   Areal cercetat: Sarmizegetusa Regia, incinta, terasa I

»   Bibliografie parcursă: vezi rapoartele publicate

»   Instrumente utilizate: GPS Garmin Montana 650, aparat foto Canon EOS 400D, aparat foto Canon 5D Mark II; suport cartografic: plan topografic digitalizat de Mihai Stancu (România de Vis) după ridicarea topo din 1979: imagine Lidar - captură din filmul BBC Rome's Lost Empire.

 
Rezultate (rapoarte de cercetare)

Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale 1. Sursele literare (septembrie 2014)

Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale 2. Datele arheologice (septembrie 2014) 

V. și cercetare.dacica.ro/publicatii

PROIECT ÎNCHEIAT

GALERIE FOTO