PREZENTARE   >   Proiecte
Dava de pe Valea Anineșului
 
Echipa
 
Dr. Aurora Pețan, Centrul de Studii al Fundației Dacica
Arh. Marian Coman, Centrul de Studii al Fundației Dacica
 
Perioada
 
2014-2015
 
Prezentare
 
Perieghezele desfășurate în anii ’50 pe Valea Anineșului (sat Grădiștea de Munte, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara) semnalează existența unei cetăți dacice cu ziduri din piatră fasonată pe o înălțime numită Vârful lui Vulpe/Hulpe (cota 901), situată la doar 4,5 km depărare NV în linie dreaptă de cetatea regală a Sarmizegetusei. În apropierea cetății, pe Fața Cetei, este identificată și o mare așezare civilă compactă, la care se adaugă mai multe puncte cu descoperiri, risipite pe vale și pe dealurile din apropiere. S-a vorbit chiar de un complex de tip oppidum, însă în ciuda importanței pe care care păreau să o prezinte descoperirile semnalate, niciodată nu s-au desfășurat cercetări sistematice în cei peste 60 de ani care au trecut de atunci. Singurele informații științifice pe care le deținem provin din acele periegheze, toate mențiunile ulterioare bazându-se pe datele respective, interpretate și chiar alterate. Nu au fost publicate niciodată în lucrări de specialitate descrieri, măsurători, planuri sau fotografii ale acestei cetăți sau ale așezării civile. O lucrare recentă a unui nespecialist a readus în atenție problema cetății și a așezării civile de pe Valea Anineșului, însă cu date și intepretări eronate.

 

Situația este una paradoxală: deși cetatea este considerată parte integrantă a sistemului defensiv din jurul capitalei regatului dac, iar așezarea civilă este evaluată ca fiind a doua ca mărime după cea de pe Dealul Grădiștii, se constată o totală lipsă de interes a specialiștilor pentru o cercetare în arealul menționat. Mai mult, din felul în care sunt prezentate datele, reiese că niciunul dintre arheologii care au menționat aceste descoperiri în ultimii cel puțin 50 de ani nu s-a deplasat la fața locului. Pornind de la aceste premise, ne-am propus să sintetizezăm toate informațiile disponibile cu privire la vestigiile din arealul sus-menționat și să efectuăm câteva deplasări de documentare pe Valea Anineșului, în vederea unui studiu topografic și pentru a culege informații de la sătenii din zonă. 
 
Stadiul cercetării
 
»   Deplasări pentru documentare: 22, 23, 24 mai; 6, 7, 24, 27 noiembrie 2014; 4 decembrie; 8 martie 2015.
»   Areal cercetat: sectorul superior al Văii Anineșului: Dealul Arieșului, Vârful lui Hulpe, Comărnicelul Cetei, Lunca Nastii, Valea Cetei, Pârâul Prelucilor, Valea Mică, Pârâul Gârbova: sectorul inferior al Văii Anineșului: Sub Cununi, Dosul Vârtoapelor
»   Subiecți intervievați: Ion Ciucurescu (73 ani), Ion Bogdan (87 ani), Radu Bogdan (47 ani) din Grădiștea de Munte
»   Instrumente utilizate: GPS Garmin Montana 650, aparat foto Canon EOS 400D, suport cartografic ANCPI.
 
Rezultate (rapoarte de cercetare):
 
 
 

Снова гуглишь по запросу гидра ссылка зеркало официальный сайт в тор браузере. Хотим обратить ваше внимание на новый инновационный интернет магазин - OMG!OMG! Здесь предоставлены самые лучшие условия как для ведения бизнеса, так и для совершения покупок.

GALERIE FOTO